H ιστορια μας μουσταρδας! (μέρος 1)

.......xωρις πολλα λογια !

Προκειμένου   να πετυχω μια μουστάρδα απο την αρχή χρησιμοποίησα  την παρακάτω συνταγή ¨

https://www.sintagespareas.gr/sintages/spitiki-moustarda-i-e280a6e2809dproklitikie2809d-epixeiriste-tin.html

Η συνταγη αυτή ξεκλιναει με την επεξεργασια  του σιναπιου μεσα στο ξυδι
Το σιναπι  εχει ημερομηνια ληξης 6/14
Παρακατω  ειναι το ημερολογιο παρασκευης : 

Σάβατο 26/3 1510 ¨βάζω σε ενα βαζο 1 λιτρου σινάπι 100 γραμμαρίων με  ξύδι ισης σχεδον  ποσότητας και μετρημένο σε ζυγαριά Χρησιμοποίησα μηλοξυδο
Σε  δυο ωρες  το σινάπι εχει ήδη φουσκώσει !

Κυριακή 27/3 πρωι προθέτω  λίγο ακόμη ξίδι μπας και χρειαστεί  για να φουσκώσει

Κυριακη 1900 χρησιμοποιώ τα υλικά  της συνταγής χτυπώντας  σε πολυστροφο μπλεντερ ισχύος 4000 βατ αλλα σε  μερικά υλικά έβαλα λίγο παραπάνω από το κανονικο. Σαν παράδειγμα  για το μέλι  της  συνταγής έβαλα 50 αντί 40 γραμμάρια , λίγο περισσότερο  νερό - περίπου 100 γρ  και ανακατεύω για  3 λεπτά Το νερό ήταν από μπουκάλι του εμπορίου



Σημ ¨Πριν από καιρό χρησιμοποίησα  το ιδιο μιξερ για να τριψω λιναρόσπορο και μεσα σε  2 λεπτά  είχε όλο  τριφτεί .

Επειδή  όμως  το μίγμα  φούσκωσε και πετούσε προς τα πάνω αφήνοντας τις λεπίδες χωρίς υλικό,   χρειάστηκε να κουνήσω όλο το μίξερ περίπου 2-3 φορές και να προσθέσω  λίγο ακόμη  νερό  (η ποσότητα που ανέφερα ηταν η συνολική )

Στο τέλος πρόσθεσα και το αλεύρι. Επειδή όμως δεν είχα σιτάλευρο  προέθεσα αλεύρι απο φαγόπυρο που το ειχα πιο πρόχειρο !

Σαν αποτέλεσμα  ήταν οτι όλο το υλικό ηρθε και έδεσε κάνοντας  μια σχετικά παχύρρευστη  σάλτσα με λιγοτερο  εμφανεις τους σπορους . το υλικό γέμισε ενα γυάλινο βάζο  ½  λίτρου !

Μια μικρη δοκιμή που εκανα εκεινη την ωρα , η γεύση μου φάνηκε πολυ καλή ,σε αντίθεση με αυτό που δοκίμασε η αρθογράφος (της ηταν πολυ πικρή ). Με την μόνη διαφορά οτι  ηταν πολυ καυτερή !

Σχεδόν  καθε μέρα μετα   έκανα κια μια μικρή δοκιμή , αφού πρώτα   έβαλα στην μουστάρδα στο ψυγειο! Η μουστάρδα ήταν αρκετά  καυτερή ,αλλά με προκάλεσε  άλγος και τάση για ύπνο ...

Την 3 μέρα έκανα  συγκριτικό  τεστ με  το σωληνάριο γνωστής γερμανικής αλυσίδας  μέτριας εντασης  σε σωληνάριο η οποία και αυτη μου φάνηκε  αρκετά  καυτερή .

Την πέμπτη   μέρα  ξεχώρισα μέρος της μουστάρδας σε δυο γυάλινα βαζάκια . Στο ενα πρόσθεσα και αλεύρι φαγοπυρου  ίσης ποσότητας .

Την έκτη μερα το άλλο βαζακι που ήταν  η μουστάρδα χωρίς  μείγμα , το άφησα  εξω σε σκοτεινό μερος , με στόχο μηπως φυγει καπως η κάψα . Ηταν Πρωτομαγιά . Μια  φίλη μας που ήταν μαζι μας στο σπίτι   την δοκίμασε  και της άρεσε πάρα πολύ και πηρέ ένα γυάλινο βαζάκι .

Παρασκευη (7 μερα ) αφηνω το βαζάκι εξω σε σκοτεινό σημείο μήπως η κάψα ελλατωθεί

Σαβατο 8η μερα ¨Η κάψα παραμένει η ιδια  σχεδον όπως στην αρχή. ΜΗπως οι σποροι δεν είχαν αλεστεί καλά?

θΑ   δοκιμάσω  νέο πείραμα  αργότερα Τα αποτελέσματα  σε νεα σελίδα !



Ζαχος

































 

Comments

Popular posts from this blog

Gumus a tv series with side effects !

Baraem and commentary on .... (read inside !)

A primer for anyone in heavy meNtal music